Destination

Šta videti

Crkve i manastiri

Crkva sv. Tri Jerarha
 

Ova monumentalna crkva, najveća u Zapadnoj Srbiji, posvećena je svetiteljima: Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom, a nalazi se u gradskoj zoni u neposrednoj blizini reke Skrapež. Projekat je uradio profesor Ljubiša Folić po blagoslovu Episkopa žičkog G. Stefana, temelje su osvetili Episkop Atanasije Jevtić i vladika Grigorije Đurić, 11. avgusta 2002. godine.

Crkva sv. cara Konstantina i carice Jelene
 

U samom gradskom jezgru, samo godinu dana posle osnivanja varoši, godine 1833, na osnovu projekta ruskog emigranta Vasilija Akurosova, podignuta je crkva posvećena svetom caru Konstantinu i carici Jeleni. Za gradnju je korišćen beton i čelična armatura, što je za ono vreme bio značajan građevinski napredak u unutrašnjosti Srbije. Unutrašnjost hrama je živopisao Đorđe Zografski iz Velesa sa sinovima.

Crkva brvnara u Gorobilju
 

Crkva je posvećena rođenju Svetog Jovana Krstitelja i jedna je od najstarijih i najmanjih u Srbiji. Podignuta je 1705. godine, nakon Velike seobe Srba. Da bi zadovoljilo svoje verske potrebe, a istovremeno udovoljili turskim zahtevima u vezi sa veličinom objekta, stanovništvo ju je izgradilo od drvenih elemenata, neizdignutu od zemlje sa niskim ulaznim vratima. Prema predanju, crkva je iz bezbednosnih razloga seljena iz zaseoka Slatina, gde je najpre sagrađena, u zaseok Počeča, gde se danas nalazi. Ikonostas su 1833. godine oslikali Janko Mihailović Moler i njegov sin. Žrtvenik – jedini sačuvani rimski spomenik u Gorobilju, se nalazi u crkvenoj porti.

Manastir sv. Đorđa u Godoviku
 

Manastir je sagrađen u trinaestom veku, u isto vreme kada je građena crkva Svetog Ahilija u Arilju, i nalazio se na liniji odbrane od patarena (bogumila). O ranoj prošlosti ovog manastira se veoma malo zna, osim da je imao svoj živopis, koji je u turskim paljevinama uništen. Manastir je obnovljen 1808. godine po naredbi vožda Karađorđa. U Godovičkom manastiru je 1832. godine, sa radom počela prva škola u oslobođenoj Srbiji. Tada je manastir imao svoje bratstvo i predstavljao je značajan verski, prosvetiteljski i kulturni centar Srbije.
Danas ovaj manastir ima funkciju crkve, a nalazi se u selu Godoviku, na 8 kilometara od Požege.

Crkva Svetog Ilije, sagrađena u 19. veku, napravljena je po uzoru, i arhitektonski je vrlo slična užičkoј crkvi Svetog Đorđa

Crkva Presvete Bogorodice u Prilipcu
 

Ova zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića sagrađena je 1374. godine u selu Prilipcu, udaljenom 6 kilometara od Požege. Knez ju je podigao u znak zahvalnosti Bogu zbog pobede nad županom Nikolom Altomanovićem. Ova bogomolja je u toku svoje istorije tri puta rušena i obnavljana. Sadašnji ikonostas je uradio Janko Mihailović Moler.

Od 1995. godine u porti crkve se održava međunarodna slikarska kolonija, tako da je crkva u Prilipcu osim verskog, istovremeno i važan kulturni centar opštine Požega.

Crkva sv. apostola Petra i Pavla u Gornjoj Dobrinji
 

Ovu bogomolju je 1822. godine podigao knjaz Miloš Obrenović i to na mestu gde se nekada nalazila crkva od Kosova, kao metoh manastira Nikolje, pod Kablarom. U porti crkve su spomenici knjaževom ocu Teodoru, nekolicini zaslužnih sveštenika i narodnih prvaka, mahom iz devetnaestog veka, kao i poginulima u oslobodilačkim ratovima od 1912-1918. godine, sa područja dobrinjske crkvene opštine.
Crkva je sastavni deo spomen kompleksa posvećenog knjazu Milošu Obrenoviću.