Destination

Šta raditi

Manifestacije i festivali

Mart
Festival nauke i umetnosti
"Gimfest"

Gimfest je festival nauke i umetnosti Gimnazije “Sveti Sava“ iz Požege. Održava se svake godine početkom marta u Gimnaziji “Sveti Sava”. Nastao je 2009. godine uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Evropskog pokreta u Srbiji, a po ugledu na slične festivale (prvenstveno Festival nauke u Beogradu), sa ciljem popularizacije nauke i umetnosti. Kada je održan prvi Gimfest, festival je posetilo oko 600 ljudi, što je za malu sredinu kakva je Požega, značajan broj. Tada je našim sugrađanima nauka prvi put predstavljena na jedan atraktivan način. Svake godine povećavao se broj posetilaca, kao i učesnika. Na Gimfestu učestvuje preko 200 demonstratora na oko 30 štandova na kojima ćemo promovisati nauku i umetnost tako da bude jasna svakom posetiocu bez obzira na nivo uzrasta i obrazovanja.

April
Dan opštine Požega

Dan Opštine Požega se posebno obeležava u našoj opštini i praćen je raznolikim programom od 1. do 7. aprila. Tih dana u Požegi se za sugrađane pripremaju pozorišne predstave u sali Sportsko - kulturnog centra, izložbe u gradskoj Galeriji, a 7. aprila u sali SKC održava Svečana akademija i dodela opštinskih priznanja.

Jun
Požeški rok festival
"Maglenijada"

Maglenijada je požeški rok festival osnovan 2012. godine s ciljem da okupi mlade ljude dobrim rok zvucima sjajnih mladih lokalnih bendova, ali i poznatih i afirmisanih grupa. Ovaj festival se održava na požeškom gradskom trgu što daje poseban pečat celom festivalu. Maglenijadu realizuju Opština Požega i Sportsko - kulturni centar Požega.

Jul
Predtakmičenje mladih trubača

Predtakmičenje mladih trubača je manifestacija u kojoj se takmiče mladi trubački orkestri i time stiču pravo za nadmetanje na velikom Saboru trubača u Guči. Orkestri se nadmeću u pionirskoj i omladinskoj kategoriji. Na predtakmičenju proglašava se najbolji trubački orkestar i najbolji trubač u obe kategorije. Nakon ocene stručnog žirija, najboljima slede nagrade. U skolpu programa manifestacije nastupa i jedan od poznatih i nagradjivanih trubačkih orkestara iz našeg kraja. Manifestacija se održava na Gradskom trgu u Požegi.
Organizatori: Opština Požega i Turistička organizacija Požega.

Avgust
Festival kratkog dokumentarnog
filma "Interakcija"

Tokom festivala u požeškom bioskopu se prikazuju najuzbudljivija ostvarenja iz oblasti kratkog dokumentarnog filma koja su nastala u prethodne dve godine. Umetnički direktor i programer festivala je reditelj Dejan Petrović, osnivač i direktor "Interakcije". Organizator festivala je NFC Filmart iz Požege.

Avgust
Gulašijada u Čestobrodici

Gastronomska manifestacija u selu Čestobrodica pored magistralnog puta Požega – Divčibare. Ekipe se takmiče u kuvanju gulaša. Nakon završetka takmičarskog dela sledi proglašenje pobednika i nagrade za najbolje. Zabava za učesnike i posetioce na otvorenom i uređenom prostoru, uz  bogat kulturno – umetnički program za posetioce. Svaka takmičarska ekipa broji po 15 članova, a u popodnevnim satima posećenost manifetacije je najveća. Organizatori su MZ Čestobrodica i Turistička organizacija Požega.

Septembar
Međunarodni festival
slikovnica „Čigra“

Festival knjiga za najmlađe okuplja u Požegi autore, ilustratore, bibliotekare, vaspitače i što je najbitnije decu! Zajednička misija kojoj su posvećeni je želja za širenjem slikovnica i raznih čitalačkih navika. Organizator festivala je Narodna biblioteka Požega.

Septembar
Manifestacija
"Milanovi dani"

Manifestacija „Milanovi dani“ se održava u Gorobilju i Požegi. Manifestacija održava sećanje na slikara i vajara  Milana Tucovića kroz likovne i pesničke radionice sa decom iz osnovnih i srednjih škola, i kroz kulturni program (izložbe, koncerti i predstave). Realizuju je UG„Epika“, OŠ „Emilija Ostojić“ i Sportsko-kulturni centar Požega, sa podrškom Opštine Požega. 

Septembar
Internacionalni dečji muzički
festival „Ja sam tvoj drug“

Tradicija festivala „Ja sam tvoj drug” ima svoje početke u okvirima „Raspevanog proleća” koje se u Požegi održavalo još od 2001. Međunarodni dečji muzički festival „Ja sam tvoj drug” održava se u septembru u sali bioskopa Sportsko - kulturnog centra Požega. Festival je namenjen deci uzrasta do 15 godina i takmičarskog je karaktera. U takmičarskom delu nastupaju deca iz Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Festival se održava u organizaciji UG "Promusica" Požega i SKC Požega.

Decembar
Muzičko - poetski festival
„Požezija“

Poetsko-muzički festival "Požezija", okuplja pesnike i muzičare iz cele Srbije i pruža priliku svim autorima da se predstave požeškoj publici. Do sada su gosti bili:  Ljubivoje Ršumović, Mirjana Bobić Mojsilović, Matija Bećković, Rambo Amadeus, Dragan Jovanović Danilov, Milan Ružić, Nikola Vranjković... Organizator festivala je SKC Požega.