Destination

Šta videti

Spomen kompleks u Gornjoj Dobrinji

Ovaj kompleks se nalazi na dvadeset kilometara od Požege u Gornjoj Dobrinji, rodnom selu knjaza Miloša Obrenovića. Sastoji se od Miloševih zadužbina: crkve posvećene Svetim apostolima Petru i Pavlu, podignute 1822. godine, zidanog zvonika, drvenog čardaka sa spomen česmom i impresivnog spomenika u bronzi, na prostranom platou sa amfiteatrom i prilaznim kamenim stepeništem.

Crkvu svetih apostola Petra i Pavla je 1822. godine podigao knjaz Miloš Obrenović kao zadužbinu svome ocu Teodoru, i to na mestu gde se nekada nalazila crkva od Kosova, kao metoh manastira Nikolje, pod Kablarom. U osnovi je jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom. Građena je od tesanog kamena iz okruženja a sakralni predmeti i ukrasi, skromni su, ali napravljeni da dugo traju i služe nameni. Sačuvan je srebrni putir, dar knjaza Miloša, neke vredne ikone i crkveni letopis, u kome je zauvek ostao ispisan značajan period srpske istorije toga vremena. U njemu su svi značajni događaji, kao i posete, vladarske dinastije Obrenović u nekoliko navrata. Pored crkve se nalazi veliki zidani zvonik.

Čardak sa česmom istinski je vredan spomenik narodnog neimarstva a napravljen je 1860. godine, na osnovu želje i potrebe knjaza Miloša Obrenovića. Čardak je zamenjivao stajaću i primaću kancelariju ili kuću, tu je uvek mogao primati goste i zvanice, a naročito za vreme praznika. Napravljen je od drvene, hrastove talpe, građen kao jednospratna zgrada sa strmim piramidalnim krovom, pokrivenim šindrom.
U donjem, severnom delu čardaka, napravljena je divna, kamena česma sa pitkom, izvorskom vodom. Knjaz je čardak, kao i crkvu, zadužbinski posvetio svome ocu Teodoru.

Monumentalni spomenik knjazu Milošu Obrenoviću, podignut povodom obeležavanja 175 godina od Drugog srpskog ustanka, rad akademskog vajara Miroslava Protića iz Gornje Dobrinje, sa amfiteatrom i prilaznim stepeništem, jedan je od lepših i istorijski vrednijih na prostoru čitave zapadne Srbije, a svojim izgledom zaokružuje umetničku celinu spomen kompleksa.