Destination

O Požegi

Simbol grada

Kada je 1832. godine knez Miloš poslao Lazu Zubana da pored reke Skrapež formira naselje, sekretar kneževe kancelarije zadatak je izvršio lako i jednostavno. U prostranoj ravnici pobio je kolac i za njega vezao dug konopac, pa njegovim krajevima “ošestario” krug. Tako je povlačenjem transverzala u centru, na mestu ukrštanja glavnih ulica nastao kružni trg koji je postao simbol grada. Oko “kruga” su nicale kuće, kafane, mehane, dućani, a sam centar krasila je spomen- česma oslobodiocima, okružena cvećem i zelenilom.

Danas, posle 190 godina, kružni trg je ostao glavno obeležje ovog grada zajedno sa prelepom spomen-česmom od belog kamena. Godine 2012. Trg je dobio moderniji izgled i dobio NIN-ovu nagradu za najuspešnije arhitektonsko delo, a proglašen je i za najlepši trg u Srbiji. Prema projektu požežanke Dragane Stefanović u krug kneževog arhitekte Zubana, smeštene su 3 fontane sa rasvetom u boji, 2 amfiteatra, letnja pozornica namenjena raznim manifestacijama, kružna promenada i dosta zelenila koje okružuje popločan trg. Fontane u boji su posebna atrakcija za najmlađe, a ovaj simbol grada krase i prelepe bašte kafića raspoređenih u krug oko trga. Tu su i brojni butici, pekare, pošta, menjačnice, tako da na jednom mestu možete naći sve što vam je potrebno.

Pun doživljaj možete imati ukoliko se na trgu zadesite u vreme održavanja nekih manifestacija, maturskih šetnji i plesova, koncerata, kada trg bude prepun posetilaca.